22 listopada w Środowiskowym Domu Samopomocy „Pomost II” odbyły się warsztaty kulinarne, które poświęcone były zdrowiu, a zwłaszcza skupiły się na diecie odpowiedniej dla osób z cukrzycą. Uczestnicy podczas tego wydarzenia przygotowali produkty i potrawy zgodne z zaleceniami dietetyków dotyczącymi diety cukrzycowej. Inicjatywa ta miała na celu podkreślenie ważności zdrowego stylu życia oraz edukację seniorów na temat prawidłowego żywienia przy cukrzycy.
Halinka, Henia, Jadzia, Andrzej, Kazia, Zosia i Danusia kroili i przygotowali warzywa. Danusia z pracowni kulinarnej przedstawiła zasady prawidłowego żywienia w przypadku cukrzycy. Uczestnicy warsztatów układali jadłospisy na cały dzień, w których znalazły się wyłącznie produkty zalecane przez dietetyków. Dla utrudnienia wśród potraw znalazły się takie, jakich osoby chore na cukrzycę powinny unikać. Z przygotowanych produktów uczestnicy skomponowali pyszne sałatki i pasty, które niezwłocznie zostały zjedzone. Własnoręcznie przygotowane frykasy popijane były doskonałym sokiem z warzyw i jabłek. Warsztaty zakończyły się wspólnym śpiewem.